Sıfırdan E-Ticarete Nasıl Başlanır?

Sıfırdan E-Ticarete Nasıl Başlanır?

İçindekiler
Paylaş

Çevrim içi alışveriş, artık neredeyse bir zorunluluk. Hâl böyle olunca E-Ticaret markaları günden güne önem kazanıyor. İşletmelerin E-Ticarete atılması şart olurken, henüz bir markası olmayan girişimciler için de fırsat kapıları aralanıyor.

E-Ticaret alanının büyümesi ile birlikte E-Ticaret markaları da gün geçtikçe artıyor. İşletmelerin artması, beraberinde rekabet doğuruyor. Sıfırdan bir E-Ticaret markası kurarken, pazarı, rakipleri, hedef kitleyi incelemek pazara sağlam bir adım atarak başlamak gerekiyor.

Bu yazıda sizlerle E-Ticarete atılmadan önce bilmeniz gereken tüm detayları paylaşacağız. Bu uzun serüvende aklınızdaki soru işaretlerini ortadan kaldıracak yol haritamız ile tam destek yanınızdayız. Şimdi gelelerim Yol Haritamızın detaylarına.

Niş Belirleyin

E-Ticarete atılmadan önce hangi nişte ilerleyeceğinize karar vermeniz ve bunun için de detaylı bir araştırma yapmanız gerekir. Bu noktada ilk aşamanız hangi alana ilgi duyduğunuzu düşünmektir. Kendinize şu soruyu sormalısınız. Hangi alanda satış yapmak beni mutlu eder? Seçtiğiniz alandan sıkılmayacağınıza emin olmalısınız.

Nişinizi belirken tedarik aşamaları, pazardaki rekabet, sizin sektöre olan yatkınlığınız gibi pek çok faktörü göz önünde bulundurmanız gerekir. Ürünlerinizi müşterilere nasıl ulaştıracaksınız? Ürünleri üretecek misiniz satın mı alacaksınız? Yeterli sermayeye sahip misiniz? İlk aşamadaki maliyetlerinizi karşılayabilecek misiniz? Tüm bunlara cevap bulmalısınız.

Hangi ürünlerin popüler olduğunu, hangi alanda rekabet edebileceğinizi, hangi ürünlerin kâr getireceğini araştırmak, nişinizi belirlemekte yardımcı olacaktır.

Nişinizin Çok Satan Modelleri Araştırın

Nişinizi belirledikten sonra sıra geldi bu niş içerisinde en çok satan ürün modellerine. En popüler ürün modellerini seçmeniz, faydalı olacaktır.

Burada önemli olan nokta, rakiplerinize benzer şekilde ilerlememek. Rakiplerizle girdiğiniz rekabette fark edilebilir olmanız için onlara farklı bir şeyler sunmalısınız. Çok satan ürünleri seçerken tüm rakiplerinizde olan ürünleri seçmeminizi öneririz. Aynı ürünleri satacaksanız fiyat, kalite gibi artı özellikler sunmanız gerekir. Çünkü pazara yeni giren bir marka olarak rekabet edebileceğiniz bir artınızın bulunması gerekir.

Nişinizle ilgili tereddütleriniz varsa veya en çok satan ürünler hakkında bilgi almak isterseniz “E-Ticaret Sitenizde Ne Satabilirsiniz?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Ürünlerinizi Nasıl Tedarik Edeceğinize Karar Verin

E-Ticarete giriş yapmadan önceki en önemli adımlardan biri, ürünlerin nasıl temin edilebileceğine karar vermektir. Ürünlerinizi temin etmek için aşağıdaki yollardan birini tercih edebilirsiniz.

Kendiniz Üretin

Seçtiğiniz nişe bağlı olarak kendi ürünlerinizi üretebilirsiniz. El yapımı aksesuarlar, el yapımı dekorlar gibi ürünler, evde üretilmeye uygundur. El yapımı ürünlerde minimum maliyet ile yüksek kâr elde etmeniz mümkün.

Burada size önerimiz ilk etapta yüklü malzeme alımı yapmamanız. İlerleyen süreçlerde ürünlerin satışına bağlı olarak üretim malzemelerinizde çeşitliliğe gidebilirsiniz.

İmal Edin

Uzmanlığınız, satacağınız ürünleri üretmek için yeterli değilse, diğer üreticilerle ortak çalışabilirsiniz. Özellikle toplu sipariş verdiğiniz durumlarda bu seçenek mantıklı olacaktır. Buradaki önemli nokta toplu alımlardaki maliyeti karşılayabilmektedir. Ayrıca anlaştığınız imalatçılara özel olarak tasarlattığınız ürünleri sipariş verme imkanınız da bulunur.

Toptan Satın Alın

Toptan ürün satıcıları, yüksek miktarda ürün satışı yaptıkları için uygun fiyatlara ürün temini yapabilirsiniz. Toptan satıcıları; piyasa, ürünün özellikleri, ürünün kalitesi, işçilik gibi faktörlere bağlı olarak ürün fiyatlarını belirler. Siz ise en mantıklı kâr oranını hesaplayarak ürünlerinizi satışa sunabilirsiniz.

Stoksuz Satış

Stoksuz satış, ürünün size hiç ulaşmadan tedarikçi ile müşteri arasında bir köprü görevi kurarak satış yapılan modele verilen bir isimdir. Ürünü üretmek veya toplu olarak satın almak gibi maliyetleriniz olmayacağı için bu yöntem de sık tercih edilen bir modeldir.

Marka Adınızı Belirleyin & Alan Adınızı Satın Alın

E-Ticaret markanızda ne satmak istediğinize karar verdikten sonra bir sonraki yapmanız gereken aşama marka adınızı belirlemek ve web sitenizin olup olmaması fark etmeksizin alan adınızı satın almaktır.

Markanız için kullanacağınız adın özgün olmasına, markanızı tanımlamasına, akılda kalıcı olmasına ve kolay telaffuz edilebilir olmasına dikkat etmelisiniz. Markanız için belirlediğiniz domaini (alan adını) bir alan adı sorgulama sitesinde sorgulatmalı ve marka isminizin başka bir markaya ait olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Satın almayı düşündüğünüz alan adının müsaitlik durumunu whoismen üzerinden marka tescilini ise türkticaret.net üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Marka adınıza karar verdikten sonra mutlaka alan adınızı satın almanız gerekir. İlerleyen dönemlerde başka bir markanın satın alma riskine karşın .com .com.tr gibi tüm uzantıları satın almanızı öneririz.

Nereden Satış Yapacağınıza Karar Verin

Ürünlerinizi nasıl satacağınıza karar verin. Bir web sitesi mi kurmayı planlıyorsunuz? Sosyal medya üzerinden mi satış yapacaksınız? Pazar yerlerinde mi satış yapmayı planlıyorsunuz?

Yalnızca sosyal medya üzerinden satış yapmak; takı, el yapımı objeler gibi sektörlerde mantıklı olabilirken, sosyal medya üzerinden kontrolün zor olduğu durumlarda web sitesi veya pazar yerleri üzerinden satış yapmanız mantıklı olacaktır.

Trendyol, Hepsiburada, n11 gibi pazar yerleri üzerinden satış yapmayı düşünebilirsiniz. Giyim üzerine bir marka kuracaksanız Trendyol iyi bir seçenek olabilecekken elektronik ürün satışı için Hepsiburada’yı tercih edebilirsiniz.

Kendi web sitenizi açmak, kurumsal bir imaj sergilemenizi sağlayacaktır. Web sitenizi mağazanız olarak düşünebilirsiniz. Ürünlerinizi fiziksel mağazanızda sunduğunuz gibi web sitenizde de sunabilirsiniz. Tek fark online olarak.

Finansal Yönetim Planınızı Oluşturun

İşletmeniz için finansal aşamayı doğru yönetmek, maximum kâr elde edebilmek için önemlidir. Her birim için aylık olarak ne kadar gideriniz olacağını hesaplamalısınız. Kâr marjını hesaplamayan işletmeler ne yazık ki çoğunlukla başarısız olmaktadır.

Giderleriniz, sadece ürün temini ile sınırlı olmayacaktır. Bir ekip kurmayı düşünüyorsanız personel giderlerinizi hesaplamalı, reklam ve tanıtımlarda kullanmanız gereken bütçeyi göz önünde bulundurmalısınız.

Kullanacağınız Ödeme Yöntemlerini Belirleyin

E-Ticarette ödeme yöntemleri, müşterileri alışveriş davranışlarını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Güvenilir ödeme yöntemleri sunmanız, tüketiciler üzerinde güvenilir bir imaj yaratacaktır. Bu da onları alışverişe teşvik edecektir.

E-Ticaret sitelerinde en sık yaşanan senaryolardan biri, tüketicinin ödeme sayfasında sepeti terk etmesidir. Bu da ödeme yöntemlerine güvenmemesinden kaynaklanır. E-Ticarette farklı ödeme yöntemleri alternatifleri bulunur. Bunlar;

Kredi Kartı

Kredi kartı ile ödeme yöntemi her sitede bulunması gereken bir seçenektir. Kredi kartı, hem peşin hem de taksitle ödeme imkanı sunar. Bu da tüketiciler açısından avantaj sağlar. Kredi kartı ile ödeme yöntemi ne kadar kolay olsa da bazı kişiler bu yönteme güven duymayabiliyor. Kredi kartı bilgilerinin herhangi bir web sitesinde paylaşılması tedirginlik yaratabiliyor.

Bu sorunun da artık bir çözümü var. Artık E-Ticaret sitelerinin SSL sertifikası alma zorunluluğu bulunuyor. 3D secure gibi güvenlik önlemlerinin artması, bu endişelerin önüne geçiyor.

EFT

EFT, bir para transferi yöntemi olmasının yanı sıra aynı zamanda bir ödeme yöntemidir. Kredi kartı bilgilerini paylaşmak istemeyen kişiler için bu yöntem avantajlıdır. E-Ticaret sitenize alternatif ödeme yöntemi olarak EFT yöntemini ekleyebilirsiniz.

Sanal Kredi Kartı

Sanal kredi kartı ile ödeme yöntemi, bir diğer alternatiftir. Sanal kartla ödeme yöntemi, oldukça güvenilir bir ödeme yöntemidir ve pek çok E-Ticaret müşterisi tarafından tercih edilir. Sanal kartlarda işlem limitlerinin düşük olması da güvenlik açısından avantaj sağlar.

Havale

Havale de EFT gibi bir para transfer yöntemidir. Bunun yanında E-Ticaret sitelerinde ödeme yöntemi olarak da kullanılır. Havalede aynı bankalar arasında para transferi gerçekleştirilirken EFT’de farklı bankalar arasında para transferi yapılmaktadır.

Kapıda Ödeme

Kapıda ödeme, özellikle yeni kurulan markalar için iyi bir ödeme yöntemi alternatifidir. Yeni kurulan veya butik markalarda müşteriler ile hemen bağ yaratılamayabilir. Dolayısıyla tüketiciler ödeme sayfasında tedirginlik yaşayıp sepeti terk edebilir.

Bunun yanında E-Ticaret alışveriş alışkanlığı zayıf olan tüketiciler için de bu alternatif mantıklı olacaktır. E-Ticaret sitelerine güven duymayan tüketiciler, kapıda ödeme yöntemi ile markaya güven duyabilir ve satın alma ihtimali artabilir.

Şirketinizi Kurun

E-Ticaret satışlarında faturalandırma ve vergi sistemleri için resmi olarak şirketinizin bulunması gerekir. Şirketiniz olmadığı durumda yasal olarak fatura kesemezsiniz.

E-Ticaret şirketleri; şahıs şirketi, anonim şirket ve limited şirket olmak üzere 3’e ayrılır. E-Ticaret markanızın büyüklüğüne göre bu 3 şirket türünden en uygununu seçebilirsiniz. Şirket kurmadan önce daha fazla bilgi almak için bu konuyu tüm detaylarıyla ele aldığımız içeriğimize ulaşabilirsiniz.

Markanız için Logo Tasarlatın

Markanız için bir web sitesi oluşturmadan ve sosyal medya hesaplarınızı kurmadan önce, kurumsal kimliğinizi yansıtan bir logoya ihtiyacınız vardır. Bunu şahsi hesabınızın profil fotoğrafı gibi düşünebilirsiniz. Logonuz, insanların markanızı tanıyacağı imzadır.

Büyük markalar, logolarıyla aklımızda kalır. Aşina olduğumuz markaların logosunu gördüğümüzde hangi markaya ait olduğu zihnimizde canlanır. Logo, bir nevi markanızın kimliğidir. Bu yüzden markanız için oluşturacağınız logoyu uzun yıllar kullanacağınızı göz önünde bulundurarak hazırlatmalısınız.

Logonuzu tasarlatırken bu konuda profesyonel kişiler veya ajanslardan destek alabilirsiniz. Destek için Dopinggo ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Web Sitenizi Kurun

Çevrim içi mağazanızı oluşturmadan önce markanız ile alakalı bir sektör araştırması yapmalısınız. Sektördeki rakiplerinizin web sitelerini nasıl kurguladıklarını detaylı analiz etmelisiniz.

Web siteniz için seçtiğiniz tasarımların E-Ticaret yazılımlarına uyum sağlamasına ve satış odaklı olmasına özen göstermelisiniz. Rakiplerinizin ürün sunum şekilleri, ürün açıklamalarına dikkatli inceleyin. E-Ticaret sitenizin hızlı ve doğru bir şekilde çalışması için markanıza en uygun E-Ticaret alt yapısını seçmelisiniz.

Çoğu E-Ticaret platformu, yalnızca çevrim içi mağazanızı oluşturmanıza değil, aynı zamanda tasarımınızı özelleştirmenize, alan adınızı eklemenize, envanteri yönetmenize, siparişleri yönetmenize, ödeme almanıza ve daha pek çok şeye izin verir.

Mağazanızı oluştururken web tasarım noktasında da desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Kullanıcı deneyimine uygun bir şekilde hazırlanmış, marka kimliğinize, logonuza uygun kurumsal bir site tasarımı oluşturmak için E-Ticaret ajansları ile anlaşabilir ya da bu konuda uzman kişiler ile iletişime geçebilirsiniz.

Mağazanızda ürünlerinizi sergilerken bazı SEO kriterlerine dikkat etmeniz, sitenizden en başından itibaren doğru yönetmeniz önemlidir. Ürün açıklamaları, ürün isimleri, kategori yapısı gibi detayları bu kriterlere uygun hazırlamalısınız. SEO konusunda destek almak için Dopinggo ajansı ile iletişime geçebilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarınızı Kurun ve İşletmenizi Pazarlayın

Markanızı oluşturduktan sonra sıra geliyor bunu pazarlamaya. Ürün satışlarınızı başlatmak ve arttırmak için işletmenizi pazarlamanız gerekir. Hitap ettiğiniz hedef kitleyi araştırmanız ve bu kitleye uygun tanıtımlar yapmanız gerekir. Hem sosyal medya paylaşımları hem de reklam çalışmaları ile marka bilinirliği ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

Satışlarınızı nasıl arttıracağınızı bilmiyorsanız, daha önce dijital reklamlar konusunda bir deneyiminiz bulunmadıysa bu konuda bir E-Ticaret ajansı ile çalışabilirsiniz. E-Ticaret yolculuğunda size destek sağlayacak Dopinggo ile buradan iletişime geçebilirsiniz.

Ürünlerinizi pazarlamak için birden fazla kanal kullanmaya özen gösterin. Bir blog sitesi açarak kullanıcılara fayda sağlayan içerikler üretin. Bu sizin web sitenize de katkı sağlayacaktır. Nişinize ve hedef kitlenize bağlı olarak Instagram, TikTok, Facebook, Twitter, YouTube gibi platformlarda marka hesabınızı oluşturmalı ve paylaşım yapmalısınız.

Sayfanızı büyütmeye başladıkça Influencer Marketingi devreye almanızı öneririz. Influencer Marketing, şu anda işletmelere en fazla katkı sağlayan pazarlama türleri arasında. Markanıza fayda sağlayacağını düşündüğünüz Influencerlar (etkileyiciler) ile iş birliği yapmak, markanıza fayda sağlayacaktır.

Web sitenizden alışveriş yapan kişilerin e-postalarını listelemeniz faydalı olacaktır. Bu sayede düzenli aralıklarla e-posta listenize teklifler, fırsatlar gönderebilirsiniz. Bu sayede hedef kitleniz ile doğrudan iletişim kurabilirsiniz.

Satışlarınızı arttırmak için hem web sitenizi hem de sosyal medya hesaplarınızı canlı tutun ve reklamlar ile destekleyin. Aklınıza takılan soruları yorumlar kısmında bizimle paylaşabilir, destek almak için web sitemizde bulunan “Hemen Başvur” butonuna tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

E-Ticaret’e Hızlı Bir Başlangıç!

Dopinggo ile E-Ticaret’e başlangıçta doğru adımlar atmaya ve doğru ekiple çalışmaya hazır mısın?

Dopinggo Blog

Benzer Yazılar
This is a staging environment
İletişime Geçin

İşinizi büyütmek ve hedeflerinize ulaşmak için buradayız. Formu doldurun, uzman ekibimiz en kısa sürede sizinle iletişime geçsin.

E-Ticaret
İletişime Geçin

İşinizi büyütmek ve hedeflerinize ulaşmak için buradayız. Formu doldurun, uzman ekibimiz en kısa sürede sizinle iletişime geçsin.