Hosting, web sitelerinin internette yayınlanabilmesi için gerekli olan sunucu hizmetidir. Web sitesini barındıran sunucuya kesintisiz bir şekilde erişim sunar. Bununla birlikte paylaşımlı, VPS ve Dedicated Server Hosting olmak üzere farklı türleri vardır.
Hosting Nedir?
Hosting; gerçek kişi, işletme ve organizasyonlara ait olan web sitelerinin kesintisiz bir şekilde internet üzerinden yayınlanmasına imkan tanıyan, dosya ve veritabanlarının depolanmasını sağlayan hizmetlerdir. Güçlü donanıma ve yazılıma sahip olan hizmetler aynı zamanda web hosting olarak da bilinir.
Söz konusu hizmetler, internet sitesi sahiplerine sağlanan depolama alanlarıdır. Ancak bilgisayarlarda bulunan veya harici olarak kullanılan depolama alanlarından farklı olarak kesintisiz internet erişimine sahiptir. Bunun yanı sıra 7/24 ve 365 gün boyunca internet erişimine sahiptir. İnternet erişimi, sadece bakım ve arıza durumlarında kesilir ve kısa sürede müdahale edilerek durum düzeltilir. Bu sayede web siteleri sürekli yayında kalır.
Hosting Ne İşe Yarar?
Kullanıcılar web sitelerini ziyaret ettiğinde internet tarayıcıları, ilgili sitenin dosyalarını hızlı şekilde yükleyerek sitenin açılmasını sağlar. Dosyaların ve veritabanının güvenli şekilde depolanması ve hızlı şekilde yüklenmesi gibi işlevler, alınan hosting hizmetleriyle gerçekleştirilir.
Hosting Türleri Nelerdir?
Sunulan hizmetlerin kendi içerisinde farklı türleri mevcuttur. Yaygın olarak kullanılan bazı seçenekler ise aşağıdaki gibidir:
Kullandığı İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri
Web sunucuları olarak da isimlendirilen hostinglerde farklı yazılımlar bulunur. Sistemler ise sunucuların performansını ve işlevlerini etkiler. İşletim sistemine göre web sunucusu çeşitleri şu şekildedir:
- Linux, sunucularda yaygın olarak kullanılan bir işletim sistemidir. PHP, Cgi, Perl ve MySQL ile oluşturulan siteler için yüksek uyumluluk sunar. Popüler CMS sistemleri (WordPress, OpenCart vb.) için de ideal seçeneklerden biridir.
- Windows işletim sisteminin olduğu sunucular, ASP dilinde yazılan siteler ve Framework üzerinde geliştirilen uygulamalar için stabil depolama alanı sağlar. Bunlara ek olarak Access ve MSSQL veritabanlarıyla da uyumluluk gösterir.
İşletim sistemi seçenekleri arasından seçim yaparken bütçe ve performans ihtiyacı göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca sitede kullanılan yazılım dili ve veritabanları da dikkate alınmalıdır.
Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri
Sunucular, paylaşım türüne göre farklı çeşitlere ayrılır. Paylaşım türüne göre ilgili seçenekler şu şekildedir:
- Dedicated Server (Fiziksel sunucu)
- VDS (Sanallaştırılmış fiziksel sunucu)
- VPS (Sanallaştırılmış özel sunucu)
Yukarıdaki unsurların yanı sıra paylaşımlı hosting de tercih edilen seçenekler arasında yer alır.
Diğer Hosting Çeşitleri
Müşteri ihtiyaçlarına bağlı olarak sunulan farklı seçenekler de mevcuttur. Söz konusu alternatifler aşağıdaki gibidir:
- Kurumsal hosting
- WordPress hosting
- Cloud server
- Mail sunucusu
Yukarıda yer alan çeşitler, farklı özellikleriyle dikkat çeker. Örneğin; mail sunucusu, çok yoğun e-posta trafiği olan işletmelere veya kurumlara yöneliktir. Bunun yanı sıra cloud server (bulut sunucu) ise çok sayıda fiziksel sunucunun bir araya gelerek oluşturduğu, ihtiyaçlara göre artırılması ve azaltılması mümkün olan seçeneklerdir.
Hosting Firmalarının Sağladığı Hizmetler
Hosting firmaları, web sitesi oluşturmak için ihtiyaç duyulan farklı konularda da hizmetler verir. Domain (alan adı), SSL, sunucu bakımı ve optimizasyonu söz konusu servislerin başında gelir. Bu noktada bazı firmalar, bakım ve optimizasyon gibi hizmetlerin bir kısmını ücretsiz olarak sunar. Diğerleri ise farklı her hizmet için ekstra ücret talep eder.
Hosting Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Web sitelerinin yayında kalması ve dosyalarının zarar görmemesi için öncelikle kaliteli hosting hizmeti almaya özen gösterilmelidir. Bu noktada sorunsuz deneyim için en iyi hosting firmaları tercih edilmelidir. Ancak kaliteli firma seçimi tek başına yeterli değildir. Kullanıcıların da mutlaka bazı güvenlik önlemleri alması gerekir. Alınacak önlemlerden bazıları şu şekildedir:
- Sunucuda kullanılan yazılımlar ve diğer bileşenler düzenli olarak güncellenmelidir. Güncellemeler, güvenlik açıklarının kapatılmasına imkan tanır. Tek bir bileşendeki güvenlik açığının tüm dosyaları riske atabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
- Kullanılan şifrelerin karmaşık ve tahmin edilmesi zor türden olması gerekir. Ayrıca iki faktörlü kimlik doğrulaması gibi farklı güvenlik yöntemlerinden yararlanılmalıdır.
- SSL sertifikası, bağlantıların güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar. İlgili sertifikanın güvenilir firmalardan temin edilmesi, bir diğer önemli detaydır.
- Tüm hususlara dikkat edilse dahi her zaman risk faktörü vardır. Söz konusu risklerin vereceği zararın engellenmesi için periyodik olarak yedeklemelerin yapılması gerekir.
- Erişim ve yetki kontrolleri sürekli yapılmalıdır. Dosyalara erişebilecek kişi sayısının olabildiğince sınırlı tutulması önemlidir.
- Kurulacak olan eklenti ve diğer dosyaların mutlaka detaylı bir şekilde virüs taramasından geçirilmesi gerekir. Kaynağı belli olmayan dosya ve eklentilerin yüklenmesinden kaçınılmalıdır.
Yukarıdaki unsurların yanı sıra sistem içerisindeki dosyalara gerekli durumlar haricinde “chmod 777” değeri de verilmemesi önem arz eder.
Hangi Hosting Firmasını Seçmeliyim?
Her alanda olduğu gibi barındırma hizmetleri konusunda da önceliğin kaliteye ve güvenirliğe verilmesi gerekir. Web sitelerine yönelik sunucu hizmeti veren çok sayıda firma vardır. Ancak firmaların hem kaliteleri hem de güvenirlikleri farklıdır. Sorunsuz ve kesintisiz bir süreç için mutlaka sektörde güvenilirliğiyle öne çıkan ve kaliteli sunucular kullanan işletmelerin tercih edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra hosting alma sürecinde firmaların ne kadar süredir bu alanda bulunduğu da dikkate alınmalıdır.
Bir diğer detay ise teknik destektir. 7/24 teknik destek verilmesi, en beklenmedik anlarda yaşanan sorunların kısa sürede giderilmesi ve web sitesinin yeniden erişime açılması adına oldukça önemlidir.
Hosting ile Beraber Hangi Hizmetler Alınabilir?
Barındırma hizmetleri, web sitesi olan veya online ortamda farklı platformları bulunanlara yöneliktir. Ayrıca söz konusu kişilere uygun olan farklı hizmetler de aynı firmalar tarafından sunulur. Sunulan hizmetlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
Domain Kayıt
Domain, internet sitelerinin isimleri ve yayınlanmaları için gerekli olan temel unsurlardan biridir. Markalar, firmalar veya kişisel kullanıcılar, faaliyetlerine veya içeriklerinin türüne göre uygun alan adları seçerler. Alan isimlerini sunucu hizmetleri sunan firmalardan almak mümkündür.
Kurumsal E-Posta
Kurumsal e-posta, büyük firmaların mail trafiklerine yönelik bir hizmettir. Mail hosting olarak da bilinen hizmetler, sık yedekleme ve yüksek kotalarıyla dikkat çeker. Ayrıca spam filtresiyle mail trafiğinin kaliteli hale gelmesine imkan tanır.
SSL Sertifikası
Kullanıcılarla internet siteleri arasında katmanlı bir alan oluşturan SSL sertifikası, bilgilerin uçtan uca şifrelenmesini sağlayan bir yapıdır. Bu sayede kullanıcılara ait olan bilgi ve verilerin üçüncü kişilerin eline geçmesi engellenir. Firmalar, SSL sertifikalarına yönelik farklı süre ve kapsam seçenekleri sunar.
Yüksek Trafikli Web Siteleri İçin Hosting Seçimi
Yüksek trafiğe sahip olan sitelerin barındırma hizmetlerinde kaynak kullanımı çok daha yüksektir. Bu nedenle RAM, trafik, CPU ve IOPS gibi değerler açısından daha yüksek seçenekli paketlerin tercih edilmesi gerekir. Aksi durumda kullanıcıların siteye giriş deneyimlerinde yavaşlama, donma ve erişim sağlamama gibi olumsuzluklar ortaya çıkabilir.
İlgili sorunun bir e-ticaret sitesinde yaşanması durumunda ciddi kayıplar söz konusu olur. Bu nedenle firmaların yüksek özelliklere sahip e-ticaret hosting gibi paketleri tercih etmesi son derece önemlidir.
Düşük Trafikli Web Siteleri İçin Hosting Seçimi
Trafiğin düşük olması, kaynak kullanımının sınırlı olması anlamına gelir. Bu tür durumlarda hosting fiyatları da dikkate alınarak siteye yönelik orta seviyeli seçenekler tercih edilebilir. Tercih yaparken sitenin ne kadar CPU, RAM ve trafiğe ihtiyacı olduğu dikkate alınmalı ve buna göre hareket edilmelidir.
Hosting vs.Server Arasındaki Farklar
Server, bir sunucunun tamamını ifade eder ve sadece bir kullanıcıya aittir. Hosting ise sunucunun farklı yollarla parçalanmasıyla oluşur. Kullanım hakkı ise birden fazla kişiye verilir.
Hosting Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Web Hosting Nedir?
Web sitelerinin dosya ve veritabanlarının depolanmasına yönelik olan ve 7/24 kesintisiz erişim imkanı sunan barındırma hizmetleridir. İlgili hizmetlerle web sitelerinin 365 gün ve 24 saat boyunca yayında olması sağlanır.
İyi Bir Hosting Barındırdığı Web Sitesinin Hızını İyileştirir mi?
Kaliteli hosting hizmetleri, dosyaların güvenliğini ve kesintisiz olarak erişilmesini sağladığı gibi hızlı yüklenmesine de olanak tanır. Böyle bir durum ise web sitelerinin hızının iyileşmesi anlamına gelir.
Hosting İçin Teknik Destek Alınmalı mı?
Söz konusu alanda teknik destek alınması, hosting kurulumunda karşılaşılabilecek sorunların önlenmesine katkıda bulunur.
Gelişmiş Kontrol Paneline İhtiyaç Var mı?
Kontrol panelleri, dosyaların yönetilmesine yönelik menü ve araçlardan meydana gelir. Bu noktada gelişmiş paneller yönetimin daha kolay yapılmasını mümkün kılar.
Hosting Saldırıları Nasıl Engellenir?
Saldırının türüne bağlı olarak alınacak güvenlik önlemleri farklılık gösterir. Kullanıcılar, kendi yazılımları ve dosyalarında güvenlik açığı olmadığına emin olmalıdır. Diğer saldırılara ilişkin önlemler firmalar tarafından alınır. Ayrıca DDOS gibi saldırıları için farklı koruma paketi seçenekleri de mevcuttur.
Hosting Yönetimi İçin Teknik Bilgi Gerekli mi?
Kısa sürede öğrenilecek başlangıç seviyesindeki teknik bilgi, hosting yönetimi için yeterlidir. Gelişmiş kontrol panelleri sayesinde birçok işlem, teknik bilgiye ihtiyaç duyulmadan yapılabilir.
Domain vs. Hosting Arasındaki Farklar?
Domain; internet sitesinin adı ve kullanıcıların siteye ulaşmasını sağlayan adresidir. Hosting ise web sitesinin yayınlanması için gerekli olan dosya ve veritabanının depolandığı hizmetlerdir.
Hosting Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Seçim sırasında ilk olarak nitelikli hizmetler veren güvenilir işletmeler tercih edilmelidir. Ayrıca sorunsuz bir süreç için sitenin yazılım diline uygun paketlerin seçilmesi gerekir.
Hosting Olmazsa Ne Olur?
Barındırma hizmetlerinin tercih edilmemesi depolama alanının ve site dosyalarının olmaması anlamına gelir. Böyle bir durumda da web sitesinin açılması imkansız hale gelir.