ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır

ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır? (Kapsamlı Anlatım)

İçindekiler
Paylaş

E-Ticaret hizmetlerinin kalitesini arttırmak amacıyla zaman zaman çeşitli sistemler geliştirilmektedir. Bu sayede hizmet sağlayıcıların kontrolü sağlanırken tüketicilere de güvenli alışveriş imkânı sunulmaktadır. ETBİS de bu sistemlerden biridir.

2021 yılı itibariyle tüm E-Ticaret hizmet sağlayıcılarına ETBİS’e kayıt olma zorunluluğu getirilmiştir. ETBİS sistemine kayıt olmak ise oldukça basittir. Sizlere rehber olabilmek adına tüm kayıt aşamalarını sırasıyla anlatacağız.

ETBİS Nedir?

ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ), hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların kayıt altına alınması, E-Ticaret verilerinin toplanması ve bu verilerin işlenerek istatistiksel bilgilere dönüştürülmesi amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan bilgi sistemidir.

Bu sistem, internetten alışveriş yapan tüketicileri korumak ve elektronik ortamda satış yapan kurumları kayıt altına almak amacıyla 11 Ağustos 2017 tarihinde resmi gazetede bir tebliğ yayınlanması sonucunda yürürlüğe girmiştir. 2021 yılı itibariyle bu zorunluluğa uymayan hizmet sağlayıcılara cezai yükümlülük uygulanmaya başlamıştır. 

ETBİS’e Kayıt Olmamanın Cezası Nedir?

ETBİS’ e kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen hizmet sağlayıcılara 5.000 TL’den 20.000 TL’ye kadar idari para cezası uygulanmaktadır.

ETBİS’e Kimler Kayıt Olmalıdır?

ETBİS kayıt zorunluluğu olan hizmet sağlayıcıları şunlardır:

  • Kendilerine ait E-Ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar.
  • Aracı hizmet sağlayıcılar.
  • Yurtdışı E-Ticaret pazar yerlerinde satış yapan işletmeler.

1. Adım: ETBİS Giriş

İlk olarak eticaret.gov.tr web sitesine giriş yapmalı sonrasında sağ üst köşede bulunan “ETBİS GİRİŞ” butonuna tıklamalısınız. Platform, sizi e-devlet sayfasına yönlendirecektir. Bu noktada şirketin üzerine kayıtlı olduğu kişi (şirket sahibi) e-devlet bilgileri ile sisteme giriş yapmalıdır.

E-Devlet bilgileri ile giriş yaptıktan sonra ETBİS ’in kayıt oluşturma platformuna yönlendirileceksiniz.

2. Adım: ETBİS Kayıt Oluşturma

Açılan ara yüz üzerinde “yeni kayıt oluştur” seçeneğine tıkladıktan sonra gerekli adımları takip etmeniz gerekmektedir. Bu adımlar, aşağıdaki gibidir:

Mal ve Hizmetler

İlk olarak E-Ticaret siteniz üzerinde sattığınız mal ve hizmetlerle ilgili bilgilerin girişlerini yapmalısınız. Burada birçok farklı kategori bulunmaktadır. Bu kategorilerden birden fazlasını seçebilirsiniz. Kategorilerin yanında sıfır ve ikinci el seçenekleri bulunmaktadır. Eğer web sitenizde ikinci el ürün satışı yapıyorsanız, ikinci el ürünleri de bu bölümde işaretlemelisiniz.

Ödeme ve Ticaret Türü

ETBİS kayıt sürecinin ikinci aşamasında E-Ticaret şirketinizin ödeme yöntemlerini ve ticaret türünüzü belirtmelisiniz. Ödeme işlemlerinde Kredi kartı, banka kartı, kapıda ödeme gibi seçenekler bulunmaktadır. Bu seçenekler arasından kullandığınız ödeme yöntemlerini seçmelisiniz.

Panelin sağ tarafında ticaret türü bulunmaktadır. Burada da B2B, B2C, C2C gibi seçenekler arasından işletme türünüzü seçmelisiniz.

KEP (Kayıtlı Elektronik Posta Adresleri) Bilgisi

Ticari olarak faaliyet gösteren firmaların bir KEP adresi bulunmalıdır. İletişim amaçlı kullanılan bu e-posta adresinizi ETBİS kayıt paneline girmelisiniz. Eğer bir KEP adresi edinmelisiniz.

Ödeme ve Elektronik Para

Bu adımda anlaşmalı olduğunuz ödeme ve elektronik para kuruluşları ile ilgili bilgileri girmeniz gerekir. Sanal POS kurulumu için anlaştığınız firmalar bulunuyorsa ve onların sistemlerini kendi E-Ticaret sitenizde kullanıyorsanız, bu bilgilerin girişini yapmalısınız.

Yurtdışında ödeme sistemi desteği alıyorsanız bunu alt bölümde yer alan kısımda belirtmelisiniz. Eğer yurtdışında bir ödeme sistemi desteği almıyorsanız “Hayır” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Kargo ve Lojistik

Bir sonraki aşamada kargo ve lojistik bilgilerinin girişini yapmalısınız. Çalıştığınız kargo ve lojistik kurumlarının isimlerini ve eğer varsa üye işyeri numaralarınızı girmelisiniz.

Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları

E-Ticaret sitenizde bir E-Ticaret yazılımı hizmetlerinden yararlanıyorsanız ve altyapınız belli bir firma tarafından kurulmuş ise, çalıştığınız firmanın ismini ve eğer bulunuyorsa üye işyeri numarasını girmelisiniz.

Bankalar

Bu bölümde yer alan bankalardan çalışmakta olduğunuz bankaları işaretlemelisiniz. Eğer yurtdışından bir banka ile çalışıyorsanız sayfanın en alt kısmında bulunan ilgili yeri işaretlemelisiniz.

Veri Tabanları

Müşterilerinizin kişisel verilerinin yer aldığı veri tabanlarınız bulunuyorsa, bu veri tabanlarının hangi ülke ve şehirde yer aldığını belirtmelisiniz. Kendi veri tabanınız bulunmuyorsa, sayfanın başında yer alan “Kendime ait veri tabanım bulunmamaktadır” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Buna ek olarak, eğer bulut tabanlı bir veri tabanı hizmeti alıyorsanız, sayfanın altındaki kutucuğu işaretleyerek, belirtmeniz gerekmektedir.

Adres Bilgileri

Bu aşamada şirketinizin adres bilgilerinin yer aldığı alanı göreceksiniz. Bu bölümde depo, üretim yeri ve merkez ofis olmak üzere üç farklı adres kayıt alanı yer almaktadır. Bu alanlardaki bilgilerin girişlerini tamamlayarak, bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

E-İhracat İşlemleri

Yurtdışına satışınız bulunuyorsa diğer bir deyişle E-Ticaret ile uğraşıyorsanız bu bölümde, hangi ülkelere satış yaptığınız ve hangi ödeme yöntemlerini kullandığınızı belirtmelisiniz. Bu bilgilerin girişini yaptıktan sonra, son adıma geleceksiniz.

Yurtdışına satışınız bulunmuyorsa, sayfanın başında bulunan faaliyetim yok seçeneğini seçebilirsiniz.

3. Adım: Site Doğrulama

Kayıt işlemlerindeki tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde girdikten sonra site doğrulama adımına geçebilirsiniz. Bilgilerin eksik olması durumunda bir uyarı ile karşılaşacaksınız. Tüm bilgilerinizin doğru olması halinde de “Kayıt İşlemlerine Devam Et” butonuna basarak, işlemleri onaylayabilirsiniz.

ETBİS’ e Kayıt Ücretli midir?

ETBİS ’e kayıt olurken sizden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ücretsiz bir şekilde kaydınızı oluşturabilirsiniz.

ETBİS ’e Kayıt Olurken Hangi Evraklar Gerekiyor?

ETBİS’ e kayıt olurken herhangi bir evrak talep edilmemektedir. Yukarıdaki adımları uygulayarak elektronik ortamda kaydınızı tamamlayabilirsiniz.

İşte ETBİS’ e kayıt olmak bu kadar kolay. Siz hâlâ kaydınızı tamamlamadıysanız hiç vakit kaybetmeden tamamlamalısınız. Sormak istediğiniz sorular varsa yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

E-Ticaret’e Hızlı Bir Başlangıç!

Dopinggo ile E-Ticaret’e başlangıçta doğru adımlar atmaya ve doğru ekiple çalışmaya hazır mısın?

Dopinggo Blog

Benzer Yazılar
This is a staging environment
İletişime Geçin

İşinizi büyütmek ve hedeflerinize ulaşmak için buradayız. Formu doldurun, uzman ekibimiz en kısa sürede sizinle iletişime geçsin.

E-Ticaret
İletişime Geçin

İşinizi büyütmek ve hedeflerinize ulaşmak için buradayız. Formu doldurun, uzman ekibimiz en kısa sürede sizinle iletişime geçsin.