E-Ticaret sitenizin başarısını arttırmanın, sizin elinizde olduğunu biliyor muydunuz? Doğru şekilde yapılandırıldığında ciddi başarılar getiren bir önerimiz var: Sesli Arama Optimizasyonu. Trafik ve cironuzu artıracak bu kritik yöntemin tüm detaylarını sizler için araştırdık. Öğrenmek ve doğru halinde uygulamak için yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.
E-Ticaret’teki en fazla trafiği mobil kullanıcılar oluşturmakta, bu mobil kullanıcıların da yaklaşık %90’nı sesli aramaları kullanmaktadır. Sesli arama bu kadar çok kullanılırken, siz de bunu avantaja çevirmeli ve E-Ticaret sitenizi buna göre optimize etmelisiniz. Peki, bunu nasıl yapacaksınız?
E-Ticaret sitenizi, sesli aramaya uygun olarak yapılandırmanızı sağlayacak ipuçlarını sizler için aşağıda listeledik.
Başlıklarınızı Sesli Aramaya Göre Optimize Edin
Sesli aramaların birçoğu anahtar kelime odaklı değil; soru odaklı anahtar kelime şeklinde yapılır. Yani genelde bir kullanıcı sesli arama yaparken “Türkiye e-ticaret siteleri” yerine; “Türkiye’deki en iyi E-Ticaret siteleri hangileridir?” aramasını tercih eder. Dolayısıyla başlık yapınızı, soru odaklı kelimelere uygun olacak şekilde yapılandırmalısınız.
Blog içeriklerinizi, Sık sorulan sorularınızı sadece anahtar kelimeleri ve yüksek hacimli kelimeleri dikkate almak yerine hedef müşterilerinizin sorularını yanıtlayacak şekilde yapılandırmak büyük ölçüde işinize yarayacaktır. En iyi sonuçlar için, sesli aramalarda tetikleyici kelimelere dikkat etmelisiniz. Tetikleyici kelimelerde “ne”, “nasıl”, “en iyi” kelimeleri en çok kullanılanlar içinde yer almaktadır.
Kullanıcıların sesli aramalarda soru ve harekete geçirici sözleri kullanmasından dolayı yukarıdaki tabloda yer alan kelimeleri başlıklarınızda kullanmaya özen göstermelisiniz. Başlıklarınızı bu şekilde yapılandırmak yalnızca sesli arama sorgularında sıralamanızı yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda Featured Snippet sayınızı da artırmaya da yarar.
Sıfırıncı Sırayı (Featured Snippetları) Hedefleyin
Google snippetları sıfırıncı sonuç olarak kabul eder ve herhangi bir sorgudaki sonuçlardan daha yüksekte yer alırlar. Arama sonuçlarında Sıfırıncı sırada (Featured snippet) olmak, sesli aramalarda üst sıralarda yer alabileceğinizin göstergesidir.
Featured snippetların sesli aramalar için itici bir faktördür. Dolayısıyla, snippetlarınızın sesli aramalarda çıkması E-Ticaret siteniz için önemli bir faktör olacaktır.
Bir E-ticaret sitesi sahibi olarak sıfırıncı konuma ulaşmak için yapmanız gereken birkaç adım vardır. İçeriğinizi hedef konuyla ilgili genel arama sorgularını yanıtlayacak şekilde yapılandırmanız gerekmektedir.
Sitenizde hangi sayfaların sıfırıncı konum için en iyi aday olduğunu belirlemek için Google Analytics ve Google Search Console’da yüksek performanslı sayfalarınızı tespit etmelisiniz.
İçeriğinizi Featured Snippet’lara göre optimize etmek için soruyu hedef sayfada kısa ve öz şekilde ifade etmeli, aynı zamanda sayfa URL’ye, başlığa ve H1 etiketine en alakalı anahtar kelimeleri eklediğinizden emin olmalısınız. Featured Snippet aramalarında kullanılan URL’lerin %21’i tam eşleme sorguları içermektedir.
Doğal Bir Dil Kullanın
Kullanıcılar sesli aramayı kullandıklarında gerçek hayatta konuştuklarına benzer bir sorgu yaptıklarını varsaymak gerekmektedir. Yazmak daha fazla zaman gerektirdiğinden kullanıcılar genellikle sesli aramaları kullanmaktadır.
Google Asistan’a gelen taleplerin neredeyse %70’i tipik anahtar kelimelerle değil doğal bir dille ifade edilmektedir. Sadece anahtar kelime odaklı içerikler değil uzun kuyruklu doğal dille ifade edilebilecek kelimelere odaklanmalısınız.
Sesli aramalarda üst sıralarda çıkmak için ilk olarak uzun kuyruklu kelimelerinizi belirlemeniz gerekmektedir. Bizce ekibinizle bir araya gelmelisiniz ve müşterilerinizin yapabileceği aramalar ve anahtar kelimeler için beyin fırtınası yapmalısınız.
Yerel Aramayı Atlamayın
Yerel pazarlara hitap ediyorsanız, şehrinizdeki ürünleri veya mağazaları arayan kullanıcılar için sesli aramayı kullanmalısınız. Eğer dijital mağazanızın dışında bir de yerel bir mağazanız varsa sesli aramalarda daha da hızlı büyüme sağlamanız muhtemeldir. Bu yüzden yerel mağazanızın, ürün veya hizmet tekliflerinin genişliğini kapsayan bir web içeriği oluşturmalısınız.
Yerel aramalarda uzun kuyruklu kelimeleri hedeflemeniz gerekmektedir. Örneğin: “Samsun’da en kaliteli tişört nerede bulabilirim?” İçeriğinde ‘Samsun’da tişört bulun’ ifadesini içeren bir Samsun butiği, bu sesli aramada en üst sırada yer alma şansına sahiptir.
Yerel aramalarda üst sıralarda çıkmanın bir başka yöntemi ise Google Haritalardır. Google Haritalara kaydolmanız yerel aramalarda üst sıralarda çıkmanızı sağlayacaktır.
Sesli aramalar, E-Ticaret başarınızda sizi rakiplerinizin önüne taşıyacak çok kritik bir yöntemdir. Bu nedenle E-Ticaret sitenizi sesli aramalar için optimize etmeli ve bunu en doğru şekilde yapmalısınız. Yazımızda sizlerle paylaştığımız adımları dikkatle uygulayarak E-Ticaret sitenizi sesli aramalara uygun olacak şekilde optimize edip, siz de gelecek olan başarıyı gözlemleyebilirsiniz.