E-Ticarete adım atmaya karar verdiniz ama nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmiyor musunuz? Artık aklınızdaki sorulara cevap bulmanın zamanı geldi.
E-Ticaret pazarına girmeye eminseniz ve harekete geçmek istiyorsanız sırasıyla şu adımları takip etmelisiniz.
Satılacak Ürünlerin veya Ürün Kategorilerin Belirlenmesi
Bir E-Ticaret girişiminin ilk adımı, ne satmak istediğinize karar vermektir. İlk adımda sorulması gereken iki temel soru vardır:
- Ne satmak istiyorsunuz?
- Bu ürünü kendiniz mi üreteceksiniz yoksa başka üreticilerden mi tedarik edeceksiniz?
Ürünlerinizi kendiniz üretecekseniz bu ürünlerin nasıl ve nerede üretileceği gibi konularda detaylı bir planlama yapmalısınız. Eğer ürünlerinizi başka üreticilerden alacaksanız tedarik noktalarını araştırmalı ve size en uygun olanları belirlemelisiniz.
Ne satmak istediğinize karar verdiyseniz sıradaki soru: “İnsanlar bu ürünü satın alacak mı?” Bu noktada bir hedef belirleyip, buna göre pazar araştırması yapmalı ve girmek istediğimiz sektöre olan talebi gözlemlemelisiniz.
İlgi Alanlarınızı ve Becerilerinizi Gözden Geçirin
Bazı insanlar, satacağı ürüne kolayca karar verebilir. Sanatçılar, zanaatkarlar ve tasarımcılar, genellikle kendi kreasyonlarını satmak için E-Ticaret sektörüne atılırlar.
Siz de benzer bir mantıkla ilerleyebilirsiniz. Hobilerinizi, ilgi alanlarınızı veya iyi olduğunuz şeyleri düşünerek bilgi ve deneyimlerinizi müşterilerin seveceği ürünler yaratmak için kullanabilirsiniz.
Popüler Pazaryerlerini İnceleyin
Girmek istediğiniz sektöre yeterli talep olduğundan emin olmalısınız. Talebi ölçmenin bir yolu, insanların neye ihtiyacı olduğunu görmektir. Bunu Trendyol, Hepsiburada, N11 ve Amazon gibi sitelerdeki popüler listeleri kontrol ederek kolayca yapabilirsiniz.
Örneğin Amazon’da, en çok satan ürünleri görüntülemek için sitenin En Çok Satanlar sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Araştırmaya Devam Edin
Satmak istediğiniz ürünü bulmuş olsanız bile, sürekli olarak kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Bu nedenle, her zaman açık fikirli olmalı ve hedef pazarı sürekli araştırarak büyümeye devam etmelisiniz.
Tedarikçi Bulma Yöntemleri
Hangi ürünleri satacağınızı belirledikten sonra, ürünlerinizi nasıl tedarik edeceğinizi bulmanız gerekir. Sıfırdan üretip satacaksanız hammadde için, başkaları tarafından üretilen ürünleri satacaksanız ürün tedariği için doğru tedarikçileri bulmalısınız. Doğru tedarikçi bulmanın yollarından bazıları şunlardır:
Arama Motorlarını Kullanın
Kategorinize uygun olacak ürünlerin satışı ile ilgili kelimeden önce “toptan” kelimesini ekleyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Takı üzerine bir satış sitesi kuracağımızı düşünelim. İlk etapta Google Arama motorunu kullanarak arama yapalım: “Toptan Takı” bu arama ile ilgili karşınıza çıkan sonuçları inceleyin ve iletişime geçin.
Eğer ürünlerin satışı tek bir konum üzerinde gerçekleşiyor ise, (örn. İstanbul, Merter) bu durumda ürünleri incelemek ve almak için konuma gitmeniz çok daha iyi olacaktır.
Ticaret Fuarlarına Katılın
Zamanınız ve bütçeniz varsa, sektörünüzdeki ticaret fuarlarına katılmaya çalışın. Bu, potansiyel satıcılarla tanışmanıza ve ürünlerini şahsen görmenize olanak tanır. Yine, hızlı bir Google araması, katılacak doğru etkinlikleri bulmanıza yardımcı olacaktır.
Çevrenizden Tavsiye Alın
Sektörünüzde tanıdığınız kişiler varsa onlara birlikte çalıştıkları tedarikçileri sorabilirsiniz. Araştırmanızı tamamen çevrimiçi yapmak yerine, bir satıcıyla ilk elden deneyime sahip biriyle konuşmak her zaman yardımcı olur.
Sektörünüzle alakalı kişileri arayabilir ya da onlara e-posta gönderebilirsiniz. Eğer Linkedin kullanıyorsanız sektörle alakalı kişileri takip ederek ve bu konuda bir paylaşım yaparak sizi doğru yönlendirecek kişilerle görüşme şansı yakalayabilirsiniz.
Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra bir şirket listesi oluşturmalı, potansiyel satıcıları değerlendirmeli ve kiminle çalışacağınızı belirlemelisiniz. Karar verme aşamasında onlarla iletişim kurmanızı öneririz.
Potansiyel satıcılara mail gönderebilir, telefon ile arayabilir veya yüz yüze ziyaret edebilirsiniz. Bunu yapmak, yalnızca daha fazla bilgi toplamanıza ve sorularınızın yanıtlanmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda her tedarikçinin iletişim becerilerini değerlendirmenize de olanak sağlayacaktır. Potansiyel satıcılara şu soruları yöneltmeniz karar vermenize yardımcı olacaktır.
- Ödeme şartlarınız nelerdir?
- Minimum sipariş oranı sınırınız nedir?
- Toplam maliyet ne kadar olur? (Ürünlerin maliyetine ek olarak, nakliye masraflarını, işlem ücretlerini vb. masraflar da hesaba katılmaktadır)
- Ürün arızası gibi durumlarda sorumluluğu siz mi üstleniyorsunuz?
- Siparişler gelmezse ne olur? (Geç veya teslim edilmeyen siparişler hakkındaki politikalarını bilmelisiniz)
E-Ticaret Sitenizin Temellerini Atmak
Ürün ve tedarikçilere karar verdiyseniz bir sonraki adım artık E-Ticaret sitenizi oluşturmak için gerekli temelleri atmak olacaktır. Birkaç kullanıcı dostu platform sayesinde bu adımları uygulayabilirsiniz.
Alan Adı (Domain) Kaydı
Sektörünüzü, ürün/hizmetlerinizi ve imajınızı yansıtacak bir domain (alan adı) seçmelisiniz. Alan adınız insanlara sizi tanıtmalıdır. Örneğin hepsiburada.com alan adını duyduğunuzda bu firmanın birçok kategoride ürün satan bir marka olduğunu rahatlıkla tahmin edebilirsiniz.
Alan adınızı kısa ve öz tutmanızı öneririz. Bunu yapmak, hatırlanabilirliği artırır, giriş yapmayı kolaylaştırır ve yanlış web sitesine giriş yapmaya neden olabilecek yazım hatalarını azaltır.
Kullanmak istediğiniz alan adının daha önce başkası tarafından satın alınıp alınmadığını öğrenmek için ise bazı çevrimiçi araçlar bulunmaktadır. whoismen.com bu araçlara örnek olarak verilebilir.
Bir alan adı seçtikten sonra, bunu bir alan adı kayıt şirketi aracılığıyla kaydettirmeniz gerekir. En iyi alan adı kayıt şirketlerinden bazıları şunlardır:
- GoDaddy
- HostGator
- Hosting.com.tr
Hangi alan adını seçtiğinize bağlı olarak bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Birden fazla kayıt şirketini araştırmakta ve birbirleriyle karşılaştırmakta fayda vardır.
Sadece alan adına değil aynı zamanda marka patentinin müsait olduğundan da emin olmalısınız.
[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Marka Patent Sorgulamak İçin Linki Ziyaret Edebilirsiniz: online.turkpatent.gov.tr[/box]
Kullanacağınız E-Ticaret Platformunu Belirleyin
E-Ticaret platformunuz, mağazanız için en önemli hususlardan birisidir. Bu yüzden doğru platformu seçmek için iyi bir araştırma yapmalısınız. Araştırma yaparken mutlaka tercih edeceğiniz alt yapıyı kullanan kullanıcılardan geri bildirimler almalısınız.
Ücretli Platformlar:
- Eltiya
- Ticimax
- Faprika
- T-Soft
- IdeaSoft
- Shopify
Ücretsiz Platformlar (Teknik Bilgi Gerekecektir):
- WooCommerce
- OpenCart
- Magento
Modüller
E-Ticaret siteniz için başka bir yazılım mı kullanmayı planlıyorsunuz? Örneğin, tercih edilen bir muhasebe yazılımınız var mı?
Bir CRM programını veya belirli bir gönderi ve sipariş karşılama platformunu mu kullanmayı düşünüyorsunuz? Öyleyse, düşündüğünüz platformların tercih ettiğiniz programlarla sorunsuz bir şekilde entegre olup olmadığını öğrenmelisiniz.
Örnek olarak, Logo muhasebe programı kullanıyorsunuz ve bunun E-Ticaret alt yapınız ile entegre çalışmasını istiyorsunuz. Bu durumda seçeceğiniz platform paketlerini incelemeli ve müşteri hizmetleri ile görüşmelisiniz.
Fiyatlandırma
Açık kaynaklı E-Ticaret çözümleri çoğunlukla ücretsizdir, ancak eğer teknik bir bilginiz yok ise geliştirme ve bakım maliyetlerini karşılamanız gerekir.
Mümkünse, kullanmayı düşündüğünüz E-Ticaret platformunun önce deneme sürümünü kullanın. Bunu yapmak, ürünün nasıl çalıştığını ilk elden görmenizi sağlar, arayüz hakkında bir fikir edinmenize ve bunun sizin için rahat olup olmadığını görmenize olanak tanır.
Ödeme Altyapısını Belirlemek
Ödeme altyapısı, çevrimiçi ve çevrimdışı perakendeciler için kredi kartı ödemelerini yetkilendiren ve işleyen bir satıcı hizmetidir. Piyasada birkaç ödeme altyapısı vardır ve en iyilerinden bazıları şunlardır:
- Iyzico
- iPara
- PayTR
- PayU
- Banka
Bir ödeme altyapısına karar verirken dikkat edilmesi gereken başlıca faktörler şunlardır:
- Ücretler
- Ödeme tipleri
- E-Ticaret entegrasyonu
Ücretler
Her sağlayıcının kendi ücretleri ve bu oranları belirleme yolları vardır. Bazı sağlayıcıların işlem başına sabit maliyetleri varken, bazı sağlayıcılar, değişken yüzdelere veya ücretlere sahip olabilir. Satış hacminize bağlı olarak doğru seçimi yapabilirsiniz.
Ödeme Tipleri
Hemen hemen tüm ödeme altyapıları, kredi kartı ödemelerini destekler ancak Bitcoin, kripto para birimleri gibi geleneksel olmayan ödeme şekillerini kabul etmeyi planlıyorsanız, ödeme altyapısının bu ödeme türünü desteklediğinden emin olmalısınız.
E-Ticaret Sitenizi Tanıtmak
Alan adınız aldınız, E-Ticaret platformunuzu ve ödeme altyapınızı seçtiniz, E-Ticaret web sitenizi de kurdunuz. Şimdi yeni kullanıcılara ulaşmanın ve markanızı tanıtmanın vakti geldi.
Aşağıda yer alan konu başlıkları ile markanızın Google ve Sosyal Medya platformlarında 360 derece pazarlamasını yapabilir ve yeni müşterilere ulaşabilirsiniz.
SEO
Türkçe anlamı Arama Motoru Optimizasyonu olan SEO, bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfasında daha iyi sıralamalar elde etmesi için yapılan çalışmaların tümüne SEO denilmektedir.
SEO’yu çalışması yaparken uygulamanız gereken önemli adımlar şunlardır:
Anahtar Kelime Araştırması
Doğru anahtar kelimeleri belirleyerek web sitenizin trafiğini arttırabilirsiniz. Google’s Keyword Planner, arama hacmiyle ilgili bilgilerle birlikte anahtar kelime fikirleri veren ücretsiz bir araçtır.
Bu çevrimiçi araca yalnızca işletmenizle alakalı anahtar kelimeleri yazdığınızda her anahtar kelime için arama hacmi, rekabet düzeyi, anahtar kelime fikirleri listesi sunulmaktadır.
Örneğin, organik bebek maması satmayı planlıyorsanız, “Organik bebek maması”, “tamamen doğal bebek maması” gibi kelimeleri ürün veya kategori açıklamalarında geçirmelisiniz.
Rakip Analizi
SEO araştırmasının diğer kısmı, rakibinizin SEO stratejisini incelemektir. Rakiplerinizin en iyi anahtar kelimelerini bulmak için SEMRush, Ahrefs gibi araçları kullanabilirsiniz.
Rakip araştırmasının bir başka yararlı yönü, hangi web sitelerinin onlara (Backlink) bağlantı verdiğini görebilmektir. SEO araçları sayesinde rakiplerinizi detaylı bir şekilde analiz edebilir ve doğru SEO stratejileri oluşturabilirsiniz.
Detaylı bir rakip analizi yapmak için aşağıda bulunan içeriğimizi mutlaka incelemesin 😍
https://blog.dopinggo.com/e-ticaret-rakip-analizi/
Web Site Optimizasyonu
Sıralanacak en iyi anahtar kelimeleri bulduysanız şimdi bu bilgileri web sitenizde uygulama zamanı. Anahtar kelime listenize stratejik olarak aşağıdaki verileri dahil etmelisiniz.
- Meta Açıklamalar
- Meta Başlıklar
- URL’ler
- Ürün/Kategori Açıklamaları
Buradaki kural, benzersiz içerikler oluşturmaktır. Sadece anahtar kelimelerinizi geçirmeniz tek başına yeterli olmayacaktır. Site hızı, kullanılabilirlik ve mobil uyumluluk gibi bir çok şey sıralamaları etkilemektedir.
Bağlantılar (Backlink)
Alakalı, yüksek kaliteli web sitelerinin, sizin çevrimiçi mağazanızı kaynak göstermesi yani bağlantı vermesi, sıralamalarınız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır. Bu nedenle yüksek kaliteli bağlantılar elde etmeniz size fayda sağlayacaktır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, rakiplerinize bağlantı veren sitelerle başlayabilirsiniz.
İçerik Pazarlaması
Markanıza ait bir blog kurulumu gerçekleştirmek size birçok yönden fayda sağlayabilir. Alakalı ve eğitici içerikler oluşturmak, hedef kitlenizin ve meslektaşlarınızın ilgisini çekmenize olanak tanır ve sizi alanınızda güvenilir marka olarak konumlandırır.
Hedeflenen anahtar kelimeleri ve doğru bağlantıları içeren yüksek kaliteli içerik üretmek, SEO sıralamanızı yükseltebilir. Peki nasıl başlayacaksınız?
Anahtar kelime araştırması yaparak ve hedef kitlenizin sorularını çözerek içerik pazarlamasına başlayabilirsiniz. Daha sonra bu soruları ve ilgili anahtar kelimeleri hedefleyen içerik oluşturmalısınız.
Bir sonra ki aşamada ise blog içeriğinizden ilgili ürünlerinize veya kategorilerinize kullanıcıları yönlendirerek dönüşüm yani gelire çevirebilirsiniz.
Sosyal Medya
Ne tür bir online mağazanız olursa olsun, müşterilerinizin çoğunun sosyal medya platformlarında yer alma ihtimali yüksektir. Soru şu ki, hangi sosyal ağları kullanıyorlar? Online bir satıcı olarak, bir sosyal medya stratejisi oluştururken sormanız gereken ilk şey budur.
Müşterilerinizin sosyal medya alışkanlıkları hakkında biraz araştırma yapmalı ve nereye odaklayacağınızı belirlemelisiniz.
Piyasadaki en popüler sosyal ağları yakından inceleyelim.
Facebook’ta E-Ticaret Mağazanızı Nasıl Pazarlayabilirsiniz?
Facebook, sitenize trafik çekmek için sayfanıza bir eylem çağrısı eklemenize izin verir. Müşterilerinizle gerçek görüşmeler yapmak için Facebook’u kullanabilirsiniz. Giderek sayısı artan markalar, kullanıcılarla anlık mesajlaşma yoluyla etkileşim kurmak için Facebook Messenger ve Messenger Botlarını kullanmaktadır.
Örneğin Sephora, danışma rezervasyonu yapabilen ve hatta müşteri hizmetleri taleplerini karşılayabilen bir sohbet botunana sahiptir.
Ek olarak, Facebook, yeni müşterilere ulaşmanıza ve yeni müşteriler edinmenize olanak tanıyan belirli hedefleme yeteneklerine sahip sağlam bir reklam platformuna (Facebook Business Manager) sahiptir.
E-Ticaret Mağazanızı Instagram’da Nasıl Pazarlayabilirsiniz?
Instagram, görsel ağırlıklı bir sosyal ağ olduğundan, işletmeniz ve ürünlerinizle ilgili fotoğrafları ve videoları sergilemek için çok iyi bir platformdur. Instagram’ı şu amaçlarla kullanabilirsiniz:
- Ürünlerinizi Sergilemek
- Hikayeler Oluşturmak
- Müşterilerle Bağ Kurmak
- Mağaza Oluşturmak
E-Ticarette müşterilerinizle iletişim kurmak oldukça zordur. O nedenle Instagram, Facebook gibi kaynaklar üzerinden müşterilerinizle bağınızı güçlü tutmalısınız. Hedef kitlenizi tanımalı ve etkileşimlerini ölçümlemelisiniz. Hedef kitlenize uygun içerikler oluşturmalı ve onları etkileşime davet etmelisiniz.
E-Ticaret Mağazanızı Pinterest’te Nasıl Pazarlayabilirsiniz?
Pinterest, doğru kullanıldığında site trafiğine büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Peki, bu ağı kendi yararınıza nasıl kullanabilirsiniz?
İlk adım, ürünlerinizin güzel resimlerini pinlemektir. Bu, ürünlerinizi Pinterest hesabınızda sergilemenizi sağlayacak ve takipçilerinize resimlerinizi yeniden sabitleme şansı verecektir. Ziyaretçilerinize ürünlerinizi sabitleme fırsatı vermek için web sitenize “Favorilere Ekle” düğmesi gibi düşünebilirsiniz.
Ek olarak, potansiyel olarak satışa dönüşebilecek ilham fikirleri verebilirsiniz. Örneğin, kıyafet satıyorsanız, insanlara kıyafet fikirleri verebilir, mobilya satıyorsanız ev dekorasyonu fikirleri paylaşabilirsiniz.
E-Ticaret Mağazanızı Twitter’da Nasıl Pazarlayabilirsiniz?
Twitter, yukarıdaki sosyal ağlar kadar dikkat çekici ve görsel ağırlıklı değildir. Twitter’ın kitlesine uygun içerikler üretmeniz ve viral çalışmalar yapmanız markanıza büyük oranda katkı sağlayacaktır.
Twitter, müşteriler ve sektördeki meslektaşlarınızla hızlı bir şekilde sohbet etmenize olanak tanır. Birçok marka, müşterilerinin soru ve yorumlarını Twitter üzerinden anlık cevaplamak için kullanmaktadır.
E-Posta ile Pazarlama
Bir E-Posta listesi hazırlayarak mesajlarınızın nasıl ve ne zaman teslim edileceği üzerinde tam kontrole sahip olabilirsiniz. Bu da E-Posta pazarlamasını güçlü bir iletişim ve tanıtım yöntemi haline getirecektir.
E-Posta pazarlaması sayesinde ilgili kişileri markanız hakkında sık sık bilgilendirebilir, tanıtım ve satış faaliyetlerinize katkı sağlayabilirsiniz.
Örnek olarak, bayrama özel indirim yaptınız. Sitenize kayıtlı olan kullanıcılara bunu E-Posta pazarlama ile duyurup indirimli ürünlerinizi sunmanız sitenize nitelikli trafiği tekrar getirecek ve gelir sağlayacaktır.
Bu adımları başarıyla uygularsanız iyi bir E-Ticaret sitesine sahip olabilirsiniz. Unutmayın, E-Ticarette en önemli şey, tüm iletişim kanallarını aynı anda ve aynı özenle kullanmaktır. O yüzden siz de hiçbir maddeyi atlamamalı, tüm dijital pazarlama kanallarından faydalanmalı ve müşterileriniz ile sıkı bir bağ kurmalı onları çok iyi tanımalısınız.
İçeriğimiz ile ilgili eklemek istedikleriniz ve sorularınızı yorum alanından belirtebilirsiniz.